Hra: FixFox

České dobrodružství o opravování věcí jako životním poslání.

FixFox patří k hrám, u kterých máte od první chvíle pocit, že vás ničím nepřekvapí – a ona je to pravda. Aspoň na začátku. Dostanete do rukou vesmírnou mechaničku Vix a hledáte cestu skrz planetu Karamel plnou napůl šílených robotů. Nejsou z rodu vraždícího, ale z kmene ukecaného a roztomile tupého. Furt se jim něco rozbíjí. Vaším úkolem je namísto střílení všechny jejich problémy opravovat. Jenže brašna nářadí z Hornbachu někam zapadla, a tak macgyverovsky používáte všechno, na co přijdete. Banán, náplast, minci, prachovku. Proč ne. Ostatně, kdo tvrdí, že nikdy neslepoval přetržený drát leukoplastí, ten to dělá do dneška.

OPRAV A ŽIJ!

Opravy se odehrávají vždy na ploše jedné obrazovky a spíš jim říkejme „legrační hračky“ než „hlavolamy.“ Za pár sekund jste s každým hotoví. Odšroubovat kryt, spojit dráty, oprášit ventilátor, zapnout správně sekvenci tlačítek, zamávat před senzorem jeho oblíbenou vůní… A je to! Zabrzdí vás jedině, že zrovna nemáte náplast. Hádanky zkrátka potřebují správné nástroje, ne vymýšlení logického zapojení. Čím déle to děláte, tím více si uvědomujete, že pod kabátem nepřekvapivosti a jednoduchosti se skrývá hra, která svým důsledným designem v nás – nebo aspoň ve mě – probouzí touhu všímat si věcí kolem sebe a víc se o ně starat. Včetně lidí. Těch na Karamelu nepotkáte mnoho, ale těch několik málo je na zabití. Hra vám ale nedá do ruky samopal, ale učí vás jejich nedostatky chápat a vážit si jich. Robotů a umělých inteligencí najdete mnohonásobně více a často ukazují, co hnusného jim lidé provedli. Mám pocit, že místy to jako groteska jen vypadá a ve skutečnosti je to ostrá kritika lidského počínání. Vix nás ale skrz svoje interakce posiluje naší empatii a říká, že drobné dobré skutky udělají každý den mnohem lepší a posunou nás o míli před stíny minulosti. A hra na tom trvá prakticky až do samotného konce. Řadí se tak k pohodovým interaktivním avantýrám, které zahřejí a potěší.

HLEDÁ SE EDITOR

S FixFox se musíte sladit. Nesedne na první dobrou. Jakmile přistoupíte na její tempo, tak vás ponese kupředu plynule prakticky bez zádrhelů. I když… Jeden tu je. Bolavý. A to sice zoufale nudná prostřední část s backtrackováním, ta by si zasloužila zkrátit tak na polovinu. Jinak ale hratelnosti nic nechybí ani nepřebývá a vše, co na začátku stanoví beze zbytku naplňuje.

8 LET S LIŠKOU

Je zapotřebí vědět, že tahle hra vznikala nějakých osm let a dělal ji Jarník. Tak se říká Jardovi Melounovi, který organizuje pražský Global Game Jam a učí herní design na FAMU. Má za sebou desítky her, které dělal v týmu, ale i samostatně a dostal za ně spoustu cen. FixFox patří do té druhé kategorie, tedy mezi hry vyvíjené sólově a řekl bych, že je pro Jarníka velmi osobní zpovědí. A i proto je FixFox přínosnou hrou.

Autor: Luke

Pavel Dobrovský. Novinář. Fotograf. Cestovatel. A pár dalších nálepek. ABC, Level, Retro Nation.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *