1428: Shadows over Silesia

Low-poly krásy polsko-moravského pohraničí v historické detektivce o husitech a satanistech.

Nezávislý vývojář musí umět zariskovat a řekl bych, že Petr Kubíček zariskoval dost. Jeho 1428 (oficiální stránka) je jednomužný projekt, který vychází z období husitských výpadů do Slezska. Pro Petra to není první hra, ale první rozmáchlé akční dobrodružství.

Kult historie

Petr sází na osvědčenou metodu a před bouřlivé historické události dává mix skutečných postav a okultisty a konspiraci. Kromě husitů nechybí satanisté, husité a johanitští rytíři, adrenalinové šermování a napínavé plížení. Události se valí jako lavina, postavy se střídají a nikdy nemáte pocit, že jste uvízli na příběhové mělčině. Dobrodružství funguje v rámci alternativního dějepisu na 150 procent.

V jednom se to táhne

A docela funguje i zbytek hry, i když třeba souboje škobrtají a odrážejí se od zdí, zejména v uzavřených prostorech. A vlastně tu dost často propadávají předměty skrz polygony. A taky někdy není úplně jasné, co se má dělat. Anebo… No, nechápejte mě špatně. Petr si naložil pořádně velkou porci a je poznat, že na to byl sám. Cením si zabejčenosti, s jakou to táhl k naplnění své vize, i rizika, které na sebe přijal.

Riziko vývoje

A v tom je ten problém. Člověk jako Petr Kubíček evidentně umí dělat hry. Jenže, když nebude mít úspěch, tak je dělat přestane, případně vstoupí do nějakého velkého týmu, kde se jeho talent rozplyne v davu. Proto Stíny nad Slezskem vnímám dost první krok k něčemu skvělejšímu a přeju mu spoustu úspěchů.

S Petrem jsme si o tom všem povídali na Retro Nation v podcastu Talk to…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *